Ivica Jeđud

OmoType

OmoType je pismo oblikovano i prilagođeno za osobe s disleksijom i ostalim teškoćama čitanja. Nastao je u suradnji OmoLab-a, laboratorija za vizualne komunikacije, te dizajnera i tipografa Marka Hrastovca. Obje varijante fonta, OmoType Std i OmoType Ext, potpuno su besplatne za korištenje krajnjim korisnicima. Svoju punu funkcionalnost ova pisma ostvaruju kroz OmoReader aplikaciju koja će biti dostupna početkom rujna.

OmoType font je tijekom razvoja testiran na ispitnoj skupini od 15 djece sa smetnjama čitanja u dobi od 10 do 14 godina. Ispitivanja je provodila Nina Kupusović, profesorica logopedije, u suradnji s Udrugom Dyxy, županijskom udrugom za djecu i mlade s teškoćama pisanja i učenja te Dječjom poliklinikom u Splitu. Fontovi korišteni kod ispitivanja su Times New Roman, Arial, Dyslexie Font i OmoType Std. Rezultati testiranja pokazali su da djeca sa smetnjama čitanja čitaju brže uz OmoType font, uz manje grešaka, te su na osnovu isključivo vizualnih preferencija OmoType fontu dali prosječnu ocjenu 3,54 (jedan je najmanja ocjena, a četiri najviša).

Iako su rezultati testiranja sjajni za performanse OmoType fonta bitno je naglasiti da je prilikom testiranja korištena samo jedna inačica OmoType Std fonta. Prilagodbom osobnim preferencijama rezultati će biti značajno bolji. Testiranja OmoType fontova nastavit će se u suradnji s Rehabilitacijsko-edukacijskim fakultetom u Zagrebu.

OmoType je samo jedan primjer kako STEM te društveno-humanističke znanosti mogu i moraju zajedno surađivati jer samo kroz komplemtaran interdisciplinarni pristup možemo osigurati najbolje rezultate.

Izvor: Web / Facebook